DESPRE ``MITOCAN``

Probabil că ați auzit până acum cuvântul mitocan”, nu? Definiția ce o găsim în DEX este următoarea: ”om cu comportări grosolane, vulgare; bădăran, mojic”.
Poate că nu mulți știu de unde provine acest cuvânt, de aceea acest articol este destinat persoanelor ce doresc a ști mai multe despre orice.
Deci, cuvântul ”mitocan”a luat naștere cu mult timp în urmă. În fiecare comunitate existau mănăstiri, deisgur, unde trăiau călugării. Călugării erau obligați să poarte un cordon (un fel de brâu) cu trei noduri. Primul nod însemna acceptarea sărăciei, deoarece călugării nu aveau voie să posede averi. Al doilea nod însemna supunerea față de conducătorul mănăstirii. Al treilea nod însemna promisiunea de a nu întreține relații sexuale. Când una dintre cele trei promisiuni de mai sus era încălcată, călugărul era izgonit din mănăstire. Acesta nu avea unde să trăiască, conform regulilor, nu dispunea de averi. De aceea, el își construia o casă din lut, paie sau crengi de copaci. În societatea de atunci, casa călugărului izgonit se numea ”mitoc”, iar persoana ce locuia în mitoc se numea ”mitocan”.
Poate că ăsta e și motivul pentru care acest cuvânt nu există la genul feminin.
Înțelesul cuvântului s-a păstrat până în zilele noastre: necioplit, om ce se situează în afara societății.
Așa că data viitoare când faceți pe cineva mitocan, știți originea acestuia.

Doinitsa B

Comentarii

  1. m-ar interesa foarte mult care este etimologia cuvantului MITOC. Cred ca asta ar lamuri mai bine explicatia dumneavoastra care este mai mult o legenda calugatraesca decat o etimologie propriu-zisa... Oricum, inceputul este bun.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI