DICTATORI DIN TOATĂ LUMEA

Dicţionarul Explicativ al Limbii Române defineşte cuvântul dictatură în următorul fel: DICTATÚRĂ, dictaturi, s. f. 1. (În Roma antică) Demnitatea, puterea, autoritatea exercitată de un dictator. 2. Instituție politică, putere de stat în care o persoană (sau un grup de persoane) este învestită cu autoritate nelimitată prin legi și adesea bazată pe violență. ♦ Dictatura proletariatului = concept din filozofia marxistă care preconiza exercitarea puterii de stat de către proletariat în perioada cuprinsă între revoluția socialistă și instaurarea societății socialiste. Toţi suntem familiarizaţi cu următoarele nume: Hitler, Stalin, Mao Zedong, Ceauşescu. Credeaţi că Ceauşescu e numărul unu în top? Păi... NU! Unii oameni iau decizii proaste, alţii nu sunt buni preşedinţi, unii sunt extremişti. Cei de la popten.net au realizat un clasament a celor mai răi dictatori, în funcţie de numărul crimelor înfăptuite. Cum au afirmat şi ei: ``Sit back, but don`t relax``
1. Mao Zedong- revoluţionar chinez ce se presupune că a omorât 49-78 milioane de oameni în perioada 1949-1976.
2. Jozef Stalin- primul secretar al Partidului Comunist în perioada 1922-1953. După moartea lui Lenin în 1924, acesta a devenit noul lider Sovietic. În anii 1930 acesta a lansat iniţiativa ``Marea Teroare``, ce presupunea uciderea oamenilor ce i se opuneau. De aceea, se consideră că acesta a omorât 23 milioane de oameni. 
3. Adolf Hitler- dictatorul Germaniei din 1934 până în 1945. Este cunoscut prin naţionalismul său şi prin ura faţă de evrei. Acesta dispune de o ``listă`` cu 17 milioane de crime.
4. Leopoldul Belgiei (II)- a fost regele Belgiei şi a crezut că achiziţionarea coloniilor e un factor important la consolidarea unei ţări. Şi-a format o companie în Congo unde a forţat oamenii să-i fie sclavi, de unde este şi deţinătorul a 2-15 milioane de crime.
5. Hideki Tojo- a fost general în Armata Imperială a Japoniei. A fost apreciat pentru lupta sa în al Doilea Război Mondial, dar a fost acuzat că a maltratat prizonierii de război, nu a respectat legile internaţionale. Astfel, acesta a ucis 5 milioane de oameni.
6. Ismail Enver Pasha- şi-a început cariera ca ofiţer turc, apoi a devenit lider în Revoluţia Tinerilor Turci. Se spune că aceasta a omorât 2.5 milioane de oameni.
7. Pol Pot- a fost liderul comuniştilor din Cambodgia. Acesta a menţionat că doreşte ``curăţarea ţării``, de unde şi 1.7 milioane de oameni morţi în urma acestui dictator.
8. Kim Il Sung- fiul lui Kim Jong-Il ce lupta ca guvernul să ia toate deciziile pentru ţară, ceea ce nu a reuşit. De aceea, acesta a omorât 1.6 milioane de oameni ce i se opuneau.
9. Mengistu Haile Mariam- preşedintele Etiopiei din 1974 până în 1991. A introdus iniţiativa de ``Teroarea Roşie din Etiopia``. Acesta omora oameni pe stradă pentru ca trupul să fie revendicat de către familie. Aceştia trebuiau să achite o taxă numită ``glonţul irosit``. Se zice că acesta ar fi omorât 400.000-1.5 milioane de oameni.
10. Yakubu Gowon- liderul oamenilor de culoare din Nigeria ce a cauzat un război în care au murit 100.000 de soldaţi. Se estimează că acesta ar fi omorât 1.1 milioane de oameni.
 Dacă credeaţi că dictatorii au dispărut de pe Terra, vă anunţ că aceştia mai domină în unele ţări. Ca să nu vorbim doar despre trecut şi istorie, s-a realizat un top al dictatorilor din zilele noastre. Topul a fost realizat în 2009 de către parade.com.
1. Robert Mugabe, Zimbabwe
Vârsta: 85
La putere din: 1980
În 2008 a fost de acord pentru ţinerea alegerilor, doar în caz de câşstigă acesta. Au fost torturate şi bătute în jur de 5.000 de persoane ce s-au opus acestuia, şi 163 au fost omorâte.
 2. Omar Al-Bashir, Sudan
Vârsta: 65
La putere din: 1989
Din 2003 până astăzi acesta a luat proprietăţile a 2.7 milioane de oameni. Armata acestuia este acuzată de tortură, viol, crimă, exterminare.
3. Kim Jong-Il, Coreea de Nord
Vârsta: 67
La putere din: 1994
Mii de oameni, inclusiv copii sunt sclavi pe motiv că ar fi comis crime şi că ar fi anti-socialişti
4. Than Shwe, Birmania
Vârsta: 76
La conducere din: 1992
Armata acestuia a omorât 140.000 de oameni şi au lăsat fără casă aproape 2 milioane de oameni precum că aceştia au fost împotriva în adoptării unei noi constituţii.
5. Regele Abdullah, Arabia Saudită
Vârsta: 85
La putere din: 1995
Nu dă voie femeilor să lucreze, să studieze, să călătorească, să se mărite sau să îşi facă buletin fără permisiunea bărbaţilor. Acesta a format biroul Drepturile Femeilor, dar membrii acestuia sunt... bărbaţi.
6. Hu Jintao, China
Vârsta: 66
La putere din:2002
Pedepseşte minorităţile din Tibet pe motiv de reeducare religioasă, ţinându-i prizonieri în lagăre pentru a munci. Toatea astea se întâmplă fără ca aceştia să fie judecaţi.
7. Sayyid Ali Khamenei, Iran
Vârsta: 69
La putere din: 1989
Arestează persoanele ce se opun regimului său, dar aceştia nu se manifestează violent. Arestează jurnalişti şi activişti ce sunt pro drepturile femeilor. În 2008, guvernul Iranului a adoptat legea că băieţii pot fi executaţi la vârsta de 15 ani, iar fetele la vârsta de 9 ani, în caz de încalcă legile.
8. Isayas Afewerki, Eritreea
Vârsta: 63
La putere din: 1991
În 2008 a afirmat că alegerile vor fi amânate pentru 3-4 decenii, deoarece polarizează societatea. Acesta controlează mass-media. Cel puţin 10 jurnalişti sunt încă în închisoare din 2001.
9. Gurbanguly Berdymuhammedov, Turkmenistan
Vârsta: 51
La conducere din: 2006
Guvernul acestuia controlează mass-media, nu sunt permise formarea partidelor de opoziţie, practicarea religiei este restricţionată.
10. Muammar al-Qadaffi, Libia
Vârsta: 66
La conducere din: 1969
Cred că toţi am auzit de el, deoarece este noua ``vedetă`` când e vorba de război. Guvernul acestuia este faimos prin actele de tortură asupra populaţiei.

Dictatura este o conducere bolnavă unde ``nimeni nu-şi dă osteneala să convingă, atunci când poate să poruncească``. Gustave Le Bon îsi exprimă propria părere: ``Un dictator nu este decât o ficţiune. În realitate, puterea sa se diseminează între numeroşi sub-dictatori anonimi şi iresponsabili a căror tiranie şi corupţie devin curând insuportabile ``

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI