duminică, 29 august 2010

STUDENT IN ROMANIA

Eu sunt Doina.Poate ca unii ma cunoasteti personal,poate ca ati aflat cate ceva despre mine accesand acest blog.Sunt din Republica Moldova si visul meu din clasa a IX-a era sa devin student in Romania.Cine s-ar fi gandit ca poate fi asa ``usor``?
De la inceput m-am pus cu burta pe carte.In clasa a X-a(2008) am castigat o bursa pe un an in America.Am avut o experienta minunata in State,am intalnit oameni minunati,dar nu ca ai nostri.Chiar de am ajuns in tara tuturor posibilitatilor,visul meu a ramas acelasi:student in Romania.M-am intors acasa in 2009.Anul acesta am terminat clasa a XII-a.In iunie 2010 am dat BAC-urile pe puterile mele.Da,nu am luat la toate 10,dar sunt mandra de mine.
Pe 21 iulie a inceput admiterea la studii in Romania.Cu o saptamana inainte am fost la notar pentru a legaliza diploma de BAC,certificatul de nastere,foaia matricola,copia pasaportului si a buletinului(cu toate ca copia legalizata a buletinului era inclusa in lista,nu ni s-a cerut),fisa medicala(pentru care am umblat o saptamana si jumate prin spitale pentru a o obtine).Eram informati ca admiterea va avea loc la Consulatul Romaniei de la Cahul.De la ora 07:00 erau peste o suta de persoane.S-a facut o lista pentru a respecta ordinea.Fiecare avea un numar.Stateam deja de o ora la Consulat si nimeni nu ne spunea nimic:``mai,copii,asteptati pana la ora X sau Y``.Cand incercam a obtine noi informatii nimeni nu stia nimic,pana cand doamna consul ne-a spus ca admiterea are loc la facultatea ``Bogdan Petriceicu Hasdeu`` din Cahul.Ne ducem acolo,cand alta problema:alte persoane ce asteptau sa inceapa admiterea,dar conform altei liste.Ne-am inteles pana la urma si am format o singura lista.
Ora 09:00...ora 10:00...asteptam!Un domn ne-a spus ca Comisia de Admitere din Bucuresti va fi la facultatea data la ora 11:00.Caldura,elevi care nu au mancat deloc,doar asteaptau sa inceapa admiterea.Ora 13:00,Comisia nu a aparut.Comisia de la Bucuresti a aparut la ora 17:30. Admiterea a inceput la ora 18:00.Au primit toate persoanele aflate in sala.Am avut grija de lista si stiu ca erau peste 200 de persoane.Pentru a confirma cele scrise mai sus click aici.
Admiterea a avut loc pe centre:sud(Cahul),centru(Chisinau) si nord(Balti).Am avut la dispozitie 3 zile pentru a depunde actele in partea de sud a tarii(21-13 iulie)
Am fost informati ca rezultatele vor aparea pe 20 august.DAR nu au aparut.Unii ne-am alarmat si am apelat la organizatii ca ATRAG,OSB,ATB pentru a sti motivul si daca vor aparea curand.Toti au fost foarte draguti cu noi,au avut rabdare si asteptau si ei `lista de aur`.Multi nu realizeaza ca pentru noi aceasta este o mare sansa,dar si un eveniment important din viata noastra.
Deci,era 25 august si rezultatele admiterii tot nu erau publicate.Apoi ni s-a spus ca pana pe 28 august vor aparea.Am avut si noi rabdare.Lista a fost publicata pe 26 august.Spre mirarea noastra,era o lista provizorie.Nu m-am regasit pe lista.Am avut rabdarea sa trec prin lista pentru a vedea daca specializarile pentru care am optat au fost ocupate.Erau 1343 de persoane pe lista si specializarile ce le-am ales erau deja ocupate.Multi dintre noi au fost uimiti,dar asteptam lista finala.Sunt 99% sigura ca nu ma voi regasi in cea finala,de aceea pentru a fi student in Romania merg pe planul B:pe cont valutar propriu.
Privitor la lista provizorie,toti avem dubii:
-de ce nu sunt afisate mediile celor acceptati la studii.Unde este transparenta?
-de ce nu a aparut lista finala?
-de ce nu ne spun cand va fi publicata lista finala
-va exista o noua selectie,un al doilea tur?
Se zice ca putem depune contestatii in caz de nedreptate.Doar s-a zis,dar de ce nu se dau informatii pe tema asta?Am mers la ambasada si ei nu stiu nimic despre admitere!
Suntem in ceata.Tot ceea ce putem face noi,basarabenii doritori de a studia in Romania,e sa ne adresam organizatiilor basarabene.
Zilele acestea mi-am felicitat prietenii ce au fost admisi la studii,care la bursa,care la fara bursa(dar fara taxa) si cand aud:``Dar eu nu merg.Eii,la fara bursa``.Altii au alta ``explicatie``:``Dar eu nu doresc sa studiez in Romania,eu doar am dat actele sa vad de ma accepta``.Aici e o alta problema:am fost informati ca cei ce refuza sa invete in Romania,chiar de au fost admisi,locurile acestora nu pot mai fi ocupate.Suntem nemultumiti de acest lucru.Poate ar trebui sa se introduca o taxa de confirmare si un anumit timp cand sa confirmi locul,de nu confirmi,sa intre urmatorul.
Stim ca sunt 5000 de locuri,dar sunt multi vor ramane pe dinafara.Eu sunt una dintre ele si mai stiu persoane in situatia mea.
A merge pe cont valutar propriu nu e usor pentru un basarabean.600 euro pe an e mult pentru noi,plus la astea ai nevoie de un loc unde sa stai,bani de mancare si haine.
Uneori,visele noastre de ani se zile se spulbera intr-o ora,intr-o secunda si dezamagirile nu pot lecuite usor,mai ales la varsta de 19 ani cand incerci sa iti construiesti un viitor solid.
Privitor la situatia mea,ma gandesc sa dau la taxa la facultate,dar mi-e greu a obtine informatii pe tema asta.In ultimele trei zile am scris peste 20 de e-mailuri la facultate,organizatii,la persoane care ma pot ajuta.Inca nu mi s-au dat raspunsuri la toate intrebarile mele.
Incerc a gasi o solutie pentru a-mi indeplini visul si stiu ca voi reusi!