3 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America
Nu imi vine sa cred ca nu am mai pasit pe aici de ceva ani de zile. Am disparut pic cu pic, din cauza ca nu mai avea un mesaj care sa fie de folos. But I'm back, si revin cu o noutate: m-am mutat in Statele Unite in Aprilie, 2021.
As vrea sa impartasesc cu drag despre cele bune si rele, si daca viata pe aici e asa cum se promoveaza prin Romania.
Cred că încă de mici am fost îndoctrinați și influențați de stilul de viață american: burgeri, hot doguri,
McDonald's și Hollywood.
În România se pune accentul că oriunde e mai fain decât acasă. M-am mutat în State acum 3 ani și sunt aici să-ți explic de ce viața e mult mai faină... acasă.
Concediu de maternitate
Dacă în România este un privilegiu să stai 2-3 ani acasă cu copilul, aici stai 12 săptămâni - dacă ești norocoasă! America este ultima țară industrializată care NU OFERĂ concediu maternal. La locul de muncă există ceva numit FMLA (Family Medical Leave Act), care se acordă 12 săptămâni după 12 luni pentru un angajator. Nu toti angajatorii ofer acest beneficiu. Acele săptămâni se pot folosi în cazul în care un membru imediat al familiei se îmbolnăvește și ai nevoie să-ți iei liber (soț, tată, mamă, etc.), si in caz de concediu de marterninate- NEPLATIT.
Alternativ, angajatorul îți propune să plătești o sumă mică pentru o poliță de dizabilitate de scurtă durată. Deci, când naști un copil și iei liber pe bază că ești... cu dizabilitate de scurtă durată. Probabil te întrebi ce se întâmplă dacă ești mamă singură. Stai bine pe scaun că îți spun: îți iei copilul de câteva săptămâni și îl duci aici: îngrijirea copilului 24/7. Ai citit bine, 24/7, un străin stă cu pruncul tău de câte zile/săptămâni sau luni. Daca nu ma crezi, poti verifica aici. Mi se pare oribil!
Nu ai timp de bonding, nu ai timp să-ți revii fizic. Mulți încă au stereotipuri că dacă nu lucrezi e ca și cum ai fi în vacanță. Rar sunt cazuri în cultura lor când vine mama ta sau soacra ta pe 2-3 luni de zile să te ajute. Aici ești în drumul tău de la 16-17 ani, și îți vezi de viață. Mulți copii încep să lucreze part-time când au 14 ani. Tu ce făceai la 14 ani?
Vacanță plătită
Angajatorul nu este obligat să-ți dea zile libere plătite (vacanță). Timpul liber se acumulează... lucrând. Am întâlnit atâția oameni care nu și-au luat vacanță timp de 2-3 ani, de frică să nu creadă angajatorul că e leneș sau că nu îi pasă de job. Alții, le este frică să nu fie dați afară în timp ce sunt în concediu. Văd oameni extenuați, roboți care știu doar să lucreze. Cum nu îți cheltuie banii pe vacanțe, investesc în chestii materiale: ultimul iPhone, televizoare (statistica zice că americanii au cel puțin doua televizoare în casă), mașini (trei mașini/casă), și mai sunt și în gaură financiară din cauza cardurilor de credit.
Angajații abia au câteva drepturi (dacă trăiești în California, NY, Colorado, legile sunt un pic diferite). Ești dat afară pentru orice motiv, oricând (contractele sunt at-will, angajatorul cât și angajatul poate termina contractul ORICÂND), fără preaviz.
Valori de familie pierdute
Probabil ai crescut și voi ca mine înconjurată de mulți verișori cu care mai vorbiți și astăzi. Aici gradele de rudenie se opresc la soră/frate. Mulți nu își cunosc verișorii sau nu s-au mai văzut de când erau mici, și nici nu mai interacționează deloc. Educația copiilor este lăsată doar pe mâna educatorului.Data viitoare îți voi da trei motive pentru care s-ar putea sa iti placa sa locuiesti in Statele Unite.
Cu drag,
Doina
Comentarii
Trimiteți un comentariu