Republica Moldova are Consulat în Timişoara

Primarul şi prefectul au tăiat panglica celui de-al 14-lea consulat din Timişoara

Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara a fost inaugurat miercuri, 31 august, de la ora 12.00. Cea de-a 14-a instituţie consulară din Timişoara îşi va desfăşura activitatea la sediul pe de Bulevardul Revoluţiei din 1989, nr. 20. Instituţia va asigura sprijin şi consiliere pentru toţi basarabenii din vestul României, fiind o concretizare a unei iniţiative care a aprţinut fostului preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. La conducerea acesteia se află, în calitate de Consul Onorific al Republicii Moldova în România, prof. univ. dr. Silviu Sofronie.

La festivitatea de inaugurare au participat şi oficialităţi locale, printre care primarul Gheorghe Ciuhandu şi prefectul Mircea Băcală, rectori ai universităţilor din vestul ţării şi reprezentanţi ai Mitropoliei Banatului. După un şir de discursuri ţinute în faţa clădirii care găzduieşte consulatul, panglica a fost tăiată de primarul Timişoarei şi prefectul de Timiş. După acest moment simbolic, a urmat o slujbă de sfinţire a noului sediu, o masă festivă şi vernisajul expoziţiei de pictură ,,Simboluri care ne unesc: Vieru-Eminescu”, semnată de artistul plastic Dan Merişca.

Primarul Timişoarei speră la unirea dintre România şi Republica Moldova

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, a făcut o scurtă recapitulare a istoriei refugiaţilor basarabeni în Banat, a lăudat activitatea Organizaţiei Studenţilor Basarabeni, a salutat deschiderea unei asemenea instituţii, dar şi-a manifestat şi dorinţa de reîntregire a României Mari. „Timişoara este profund legată de Basarabia pentru că în timpul celui de-al doilea război mondial o mulţime de basarabeni s-au refugiat aici. Au fost oameni care şi-au părăsit gospodăriile în urma ocupării Basarabiei şi au găsit aici o a doua patrie. Au rămas aici şi au devenit cetăţeni vrednici, la fel cum sunt şi cei refugiaţi din Ardealul de nord şi Cadrilater. Banatul şi Timişoara au fost gazde primitoare pentru aceşti oameni, şi, când domnul Sofronie a venit la mine şi m-a rugat să găsim o rezolvare, am reacţionat pentru că şi eu provin dintr-o familie de refugiaţi din Ardealul de nord şi am înţeles această necesitate. Dar nu neapărat prin prismă istorică, ci şi prin prisma faptului că în momentul de faţă în Timişoara sunt foarte mulţi basarabeni. Nu mă îndoiesc de faptul că basarabenii din Timişoara vor găsi la consulat toată înţelegerea. Mă bucur, ca primar, că am reuşit acest lucru, dar ca român m-aş bucura să vină ziua în care nu va mai trebui să ne reprezentăm unii la alţii prin ambasade şi consulate”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei.
Sursa: www.osb.basarabeni.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BUDAPEST TOP 10 CITY ATTRACTIONS