EU ȘTIU SÎ VORGHESC „OLIACĂ” MOLDOVINEȘTI

Republica Moldova, țara situată între Ucraina și România- pământ românesc, se află într-o mare dilemă. Aceasta probabil a pornit de la prima rusificare din 1812. Marea problemă a locuitorilor este că nu știu ce limbă vorbesc: română sau moldovenească?
Din câte știm, nu există limba moldovenească, doar dialect moldovenesc. Dar tind să cred că moldovenii de peste Prut vor realiza că vorbesc o limbă română mai veche. Și din câte am văzut ieri la deschiderea paginii Google, nici cineva de mai sus nu crede altfel. Vedeți următoarea imagine.

Oare Vladimir Voronin lucrează la Google? Căci  dânsul afirma că vorbește limba moldovenească!
Chiar și Wikipedia crede următoarele: „Limba moldovenească este una dintre denumirile oficiale date limbii române în Republica Moldova.[1][2] Limba moldovenească/română este limbă maternă pentru aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova (76.5% din populația țării).[3]

Credeam că partea de sud a Moldovei este mai romanizată, dar de cât timp sunt acasă cam puțini oameni am auzit să vorbească limba română. Toți vorbesc în rusă, iar când le spui că vorbești doar limba română, aceștia afirmă: „Da` eu știu așa oliacă moldovinești!” Nu e nimic, și cu așa „oliacă” ne înțelegem!
Mare păcat că ne pierdem din valorile pentru care au luptat străbunicii noștri. Mare păcat că nu știm a păstra purul sânge de român în vene. Mare păcat că unora le este rușine să recunoască că sunt ROMÂNI!
Cât despre limba moldovenească, mulți și de azi înainte vor afirma că o vorbesc. Vorbesc o limbă inventată din amestecul limbii române cu cea rusă.
Iar pentru cei ce nu au „învățat” această „limbă” la școală, s-a format și un dicționar pentru ei. Dicționarul moldo-român este accesibil pentru toți.
Ar fi culmea să umblăm cu un așa dicționar după noi, nu?

Comentarii

  1. De acord! cu excepţia expresiei "purul sânge de român"...nu există aşa ceva! nici pur sânge de român, nici pur sânge de rus, albanez, german sau altă naţie, nici sănge "albastru" sau alte aberaţii (oricum ai lua-o, creaţionist...evoluţionist...)... există doar oameni cu bun simţ sau ingoranţi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI