ISTANBUL- ORASUL CU 3,223 DE MOSCHEI


In sfarsit mi-am facut timp sa mai calatoresc si inafara Uniunii Europene. Am ajuns in Turcia, locul unde inveti ca un mix dintre asiatic si european poate fi foarte intrigant.

Prima observatie

Sunt foarteeee multi barbati pe strada, dar cand zic multi zic multiiii (si dragutei, nu gluma! dar cum zic britanicii: '' a lot of them chat sh*t!). Hmmm, mai departe!
Ramasa fara net in roaming, pierduta in oras, localnicii recunosc un turist frustrat (ha ha), si sunt mereu gata sa te ajute, nici nu trebuie sa intrebi. Fie ca stiu sau nu engleza, te vor ajuta cum pot ei mai bine.


A doua observatie

Daca Romania se plange de caini vagabonzi, asteapta pana ajungi in Istanbul- capitala asiatica a pisicilor. Dar stai, ca nu sunt din alea amarate. Sunt grasute, curatele, le gasesti la orice usa. Nu degeaba s-au facut si filme pe tema asta.


Viata fara net 

Nu e total fara net, dar accesul la net e foarte limitat. Nu zic ca e rau, dar ca si turist trebuie sa gasesti alternative de navigat prin oras (daca esti limitat in harti de hartie ca mine. Eu si cu un real time GPS ma pierd :)))


Negocierile la bazar- locul unde abilitatile tale de a vinde/cumpara ceva devin nule

Daca ai crezut ca esti star la vanzari, te anunt din avans ca rapid iti pierzi abilitatile printre turci. Ca si prieteni, te ajuta; dar cand e vorba de bani, te scurg pana la ultimul cent valabil.
In majoritatea cazurilor, preturile nu sunt afisate. Asa ca daca vorbesti o engleza mai buna, obtii un pret strigator la cer. Mi s-a cerut $15 pe un sapun, $300 pe un covor micccccc de tot, 50 euro pe 2 cesti de ceai (hey, si cica ''pentru mine'', il da si cu 15 euro). Pana si farmacistul m-a furat :))
Turcul negociaza in orice valuta cu tine, ii merge mintea la schimb valutar de te uimesti.
Vezi ca faza cu ''nu am cash, stai sa merg sa cash out'' nu merge acolo. Orice vanzator in bazar accepta si plata cu cardul (moderni, nene, nu ca noi).








Habibi, angel, sweetheart

Dulcegariile vor fi la ordinea zilei ca si solo female traveler. Pe deasupra, vei fi intrebat(a) de unde esti si crede-ma, vor sti sa zica cateva cuvinte in romana pentru tine. Awww, dulce nu?! Tactica de vanzare numarul 1, ar trebui sa invatam!


Mancare halal

Fiind mai pretentioasa la mancare, intreb sa ma asigur carnea e halal: ''Miss, everything on the menu is halal, except the beer'' :))) Bunnnn, am putea totusi gasi bere halal in Turcia (pss, alcoolul nu e niciodata halal)





Street food

Bine, iti face cu ochiul orice mancare pe la standuri. Tine un ochi pe igiena. Eu am vazut persoane spaland vasele in strada, apoi pe un acoperis si tot asa.


Intoarsa in timp

Multe lucruri mi-au dovedit ca radacinile noastre din Basarabia sunt destul de turcesti. De exemplu, nu am mai vazut o lampa pe gaz din copilarie, ''tivde'' de cand avea si bunica acasa. Covorul bunicii de pe perete, fete de perne brodate, covoarele ''persiene'' super moi. Multe lucruri ce le-am pierdut si noi in Moldova din dorinta de a ne ''moderniza'', sa fim si noi in pas cu lumea, ca tare ne place globalizarea.




Cauta linistea din Asia

Partea europeana a Istanbulului poate fi saturata de turisti, asa ca urca pe barca si mergi in partea asiatica a orasului, unde dai doar de localnici, de bazaruri imense si preturi accesibile. E o parte a orasului mai saracacioasa, dar e foarte interesant sa vezi cum locuiesc ca atare localnicii. Vei fi surprins si de barurile de la coltul blocului-mereu pline de culoare si de cafea buna.
Pss, cand vii inapoi din Asia, verfica atent unde merg boat-urile, sa nu ajungi pierdut(a) ca mine si sa calatoresti dintr-o parte in alta a Asiei si sa crezi ca ai ajuns in Europa
Am luat barca gresita la intoarcere, asa ca m-am tot plimbat cu ''titanicul turcesc''. E superb ca la imbarcare poti cumpara ceai, cafea, ai TV la bord si cel mai important- great views.








Culori, moschee, adhan

Istanbulul e colorat, plin de moschei (3233 dor in oras), 82,693 in intreaga tara! Plin de lampi colorate, condimente, ceai si cafea. De 5 ori pe zi auzi Adhan-ul (chemarea la rugaciune). Doar in Moscheea Albastra, pe timpurile vechi, erau 16 persone care dadeau Adhan-ul concomitent.





Cafea, baklava and repeat 

Cafeaua turceasca e facuta pe carbuni incinsi, nu pe foc. E puternica de nu te ia somnul dupa 16 ore de activitate. Baklava- paradisul dulciurilor. Mergi la Saray Muhallebicisi.






Daca nu ati ajung pe pamant turcesc, vi-l recomand cu drag. Inarmati-va curiozitatea si porniti la drum.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI