SĂRBĂTORILE PASCALE ÎN ÎNTREAGA LUME
„Paștele este demonstrația lui Dumnezeu că viața este esențială din punct de vedere spiritual” Charles M.Crowe
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care comemorează Învierea lui Isus Hristos. Data de început a Paștelui marchează începutul anului ecleziastic creștin.
Modul de calcul pentru Sfintele Paști
Data celebrării Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele se serbează în duminică imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară. Se știe ca acesta are o durată de 40 de zile.
ANUL CATOLIC ORTODOX
2011 24 APRILIE 24 APRILIE
2012 8 APRILIE 15 APRILIE
2013 31 MARTIE 5 MAI
2014 20 APRILIE 20 APRILIE
2015 5 APRILIE 12 APRILIE
2016 27 MARTIE 1 MAI
2017 16 APRILIE 16 APRILIE
2018 1 APRILIE 8 APRILIE
2019 21 APRILIE 28 APRILIE
2020 12 APRILIE 19 APRILIE
Originea sărbătorii
Paștele era Festivalul Păgânilor ce avea loc primăvara. Biserica Creștină a transformat Festivalul Păgânilor într-o sărbătoare ce să comemoreze Răstignirea lui Isus Hristos. Festivalul nu a fost observat în perioada echinocțiului de primăvară, dar în prima duminică ce urma după luna plină din echinocțiul vernal. În unele părți ale lumii, festivalul este organizat in 22 Martie, cel târziu în 25 Aprilie. Se mai zice că oamenii sărbătoreau Paștele chiar și atunci când Isus trăia. Legende sau nu?
Simbolurile Pascale
Ouăle- simbolizează viața. Acestea sunt fierte și vopsite. Se datează că primele ouă au fost vopsite de către persiani.
Iepurașul- simbolizeaza fertilitatea.
Culorile sărbătorii și ce reprezintă acestea
Roșu= sângele lui Hristos
Alb= haina lui Isus era albă,acest lucru simbolizând puritatea și victoria asupra păcatelor și a morții
Mov= culoarea roialității, culoarea hainei cu care a fost acoperit Isus atunci când a fost răstignit
Negru= culoarea păcatului( nu se vopsesc ouăle negre!)
Galben= lumina adusă de către Înălțarea lui Hristos
Cum sărbătoresc alții?
În S.U.A., serviciile religioase sunt organizate în grădină sau în apropierea lacurilor. În unele orașe sunt organizate parade. Un eveniment cu o tradiție de 120 de ani îl reprezintă „egg rolling” ce are loc în curtea de la Casa Albă. La acest eveniment sute de copii vin cu ouă vopsite ce trebuie puse în iarbă pentru a fi „conduse” cu... lingura! Câștigătorii primesc ouă din lemn cu semnătura președintelui și a primei doamne. Pentru a viziona cum are loc acest eveniment, click aici.
În Bulgaria are loc „lupta cu ouă”. Toți ciocnesc ouăle, învingătorul este acela care a ieșit din luptă cu oul întreg. Se presupune că persoana ce a câștigat „lupta” va avea succes tot anul. O altă tradiție din Bulgaria este ca femeia să coloreze obrăjorii copiilor cu primul ou care l-au vopsit. Acesta reprezintă simbolul puterii și a sănătății.
În Mexic, copiii strică ouăle de capul altora cu o saptămână înainte de a intra în Post.
Germanii vopsesc ouăle în ziua de Joi, înainte de Paște. Pentru a-i ura un bun venit primăverii, oamenii ard pomul de Crăciun( desigur, doar cei ce au păstrat pomul de Crăciun!)
O tradiție foarte importantă în Rusia este decorarea ouălor, roșu fiind culoarea predominantă. Oamenii sparg ouăle cu unghiile, fără a le lovi de ceva, acest lucru reamintind de moartea lui Hristos.
Acum aflați că în Franța nu există iepuraș de Paște. Poisson d'Avril(Peștele din Aprilie) înlocuiește iepurașul.
Foarte multă lume petrece Paștele în „Pământul Sfânt”, Ierusalim. Aceștia participă la slujbele religioase organizate, parcurg drumul pe care l-a parcurs Isus în ziua morții sale, până la Golgota.La ora 13:00 în ziua Paștelui, preotul intră în mormântul lui Hristos și închide ușa după el. Tot orașul rămâne fără curent, bat clopotele și preotul iese din mormântul lui Isus cu o torță arzând,spunând: „Hristos a Înviat!”. Multimea replică: „ Adevărat a Înviat!”
Statistici amuzante
-74% din copii mănâncă la iepurașul de ciocolatele în primul rând urechile, 13% mănâncă în primul rând picioarele și 10% mănâncă coada.
-Conform tradiției, era obligatoriu să porți haine noi de Sfintele Sărbători.
„Sărbătorile Pascale împrăștie frumusețe, dar nu o frumusețe oarecare, ci frumusețea unei noi vieți” S.D. Gordon
Doinitsa B
sursa info: www.wikipedia.org
www.youtube.com
www.festivals.iloveindia.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu