STUDENT BASARABEAN ÎN PATRIA MAMĂ


A fi student e minunat! A fi student într-o ţară unde oamenii vorbesc limba ta e un lucru sfânt!
A fi student în România înseamnă AVANTAJE!
Acest articol este adresat liceenilor basarabeni ce vor absolvi în 2 luni, dar şi celor ce doresc a şti mai multe despre viaţa unui student basarabean.
Stiu că mulţi dintre voi încă se gândesc ce cale să urmeze, de e cea dreaptă sau nu. Vă gândiţi să faceţi ce vă place, vreţi să aveţi parte de o EDUCAŢIE aleasă.
Acum un an am fost şi eu în locul vostru, dar am avut un gând statornic: studii în România.
De ce România? Deoarece am ştiut că mă voi simţi ca acasă, indiferent unde sunt: în Galaţi sau în Arad. Am ştiut că nu voi fi tratată ca un străin, ci ca ``surioara noastră de peste Prut``, cum a afirmat unul din profesorii mei.
Viitori studenţi,înainte de a lua unele decizii, doresc să vă prezint avantajele de a învăţa în România. În opinia mea, primul avantaj e că ai parte de EDUCAŢIE GRATIS! Să nu credeţi că totul cade din cer, doar că se bazează pe munca voastră din liceu. Cred că ştiţi că studenţii basarabeni ce participă la concursul de admitere organizat de către M.E.C.T.S. sunt împărţiţi în două tipuri: fără taxă-cu bursă, fără taxă-fără bursă. Când am zis GRATIS nu m-am referit la ``degeaba``, statul român plăteşte şcolarizarea voastră.
NR 2: ai asigurat un loc în căminul studenţesc, dacă eşti la fără taxă-cu bursă. Cei ce sunt la fără taxă-fără bursă nu au 100% un loc în cămin asigurat, depinde dacă mai există locuri valabile. Încă nu am auzit ca un student fără bursă sa nu fie cazat în cămin.
NR 3:dacă eşti la cu bursă, atunci ai parte de o anumită sumă de bani lunar din partea statului român.
NR 4: 50% reducere la tren de tip accelerat,rapid şi personal.
NR 5: educaţie pro-europeana,diplomă valabilă în UE
NR 6: aproape în orice oraş există organizaţii alcătuite din basarabeni ca OTB, ATB, OSB, ATRAG şi altele ce te fac să te simţi ca acasă, să simţi că cineva e alături de tine, că nu eşti singur, chiar dacă poţi fi la sute de kilometri de casă.
NR 7: dacă îţi place să faci parte din diferite organizaţii non-guvernamentale, aici vei avea şansa.
Dacă vă gândiţi să urmaţi o facultate din Europa, vă propun să vă interesaţi de acum care e procedura de aplicare, la sigur va trebui să daţi şi un examen de limba engleză ca TOEFL. Să nu credeţi că e greu a ajunge la o facultate din Europa. Primul pas ar fi să găsiţi facultatea potrivită, apoi scriţi un e-mail celor de acolo să vă informeze despre ce doriţi. Nu vor răspunde? Vă înşelaţi! Vara trecută am scris un e-mail la o facultate din Canada şi un e-mail la o facultate din Romania. Am primit un răspuns din Canada în 2 zile, din Romania... nici acum nu a ajuns e-mailul :)))
Vă doresc succes la examenul de bacalaureat şi să ajungeţi acolo unde doriţi!
Nu uitaţi că totul e posibil şi că educaţia ne face diferiţi de alţi oameni!

Doinitsa B

Comentarii

  1. tin sa te felicit pentru articol, si apreciez ce faci pt cei de acasa, da sa fim seriosi cati din cei care vin la studii in Romania vin pt ca vor chiar sa faca aici studii sau cati se tin de carte? raspunsul e ca foarte putini. Si chestia cu "surioara de peste Prut" e valabila in foarte putine orase, mai mlt e valabila chestia cu "spionul de peste Prut":d trecand peste toate astea, le doresc multa bafta la absolventi si o alegere cat mai reusita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca stam sa analizam cum e situatia acasa( nu treci semestru pana nu dai banul si profii ti-o spun in fata) fata de ce e aici( nu am auzit niciodata un basarabean sa zica ca proful le-a cerut bani pt nota). Faza cu ``surioara de peste Prut`` e valabila in orasele mici, cred eu, acolo unde basarabeni abia incep sa apara. Timisoara e full de ``spioni`` :))) Vino in Arad!

    RăspundețiȘtergere
  3. :D da stiu, nici acasa nu e mai bine. Ms pt invitatie, o sa ma gandesc la asta:)))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BUDAPEST TOP 10 CITY ATTRACTIONS