FEMEILE DE IERI ȘI AZI


„Toate popoarele civilizate au respectat femeia”, afirmă Jean Jacques Rousseau.

Cu toții știm cât de importantă este ziua de 8 Martie pentru o mamă, bunică, soră, mătușă sau prietenă. Dar puțin știm cum totuși a luat naștere această sărbătoare, care este marcată în calendar pe plan internațional.

Scurt istoric

În 1910, la Copenhaga apare prima idee de mișcare a femeilor pentru egalitate în drepturi și egalitate de șanse. Această zi este marcată ca sărbătoare 7 ani mai târziu datorită grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Pe plan internațional, 8 Martie a luat naștere în 1977, devenind o sărbătoare în Europa și America.
8 Martie sau Ziua Femeilor Militante, reprezintă mișcarea mondială a celor care au luptat pentru dreptul la educație, de a vota, dreptul la proprietate, la divorț, la contracepție, la asistență medicală; inclusiv și la dreptul de a purta pantalon.
Până înainte de Revoluție (1989), 8 Martie era considerată Ziua Mamei, mai târziu devenind Ziua Femeilor.

Femei din istoria României

Dacă istoria este încărcată de femei care au luptat continuu pentru drepturilor lor, nici româncele nu sunt mai prejos (chiar dacă nu sunt cunoscute). Așa că, de Ziua Femeii, să facem cunoștință cu doamnele care au adus o schimbare în societatea în care trăim:

1. Elisa Leonida Zamfirescu- prima femeie inginer din lume
Născută la Galați, doamna a încercat să se înscrie la Școala Poduri și Șosele București, fiind respinsă. Mai târziu, a aplicat la școala din Berlin, înscriindu-se la Academia Regală Tehnică (1909). Decanul a încercat să o convingă să renunțe pe baza a trei motive: locul unei femei este în biserică, în bucătărie și crescând copii.
În 1912, aceasta a absolvit studiile, devenind prima femeie inginer din lume. Și-a desfășurat activitatea la Institutul Geologic al României și ca profesoară de fizică/ chimie.

2. Sarmiza Bilcescu- prima femeie avocat din Europa și prima femeie care și-a luat doctoratul în Drept
Bucureșteanca Sarmiza Bilcescu s-a înscris la Facultatea de Drept din Paris. Chiar după ce a fost admisă, portarul facultății i-a interzis accesul în instituție. Aceasta a depus o plângere la conducerea universității pe motiv că la intrare este inscripționat: „libertate, egalitate, fraternitate”.
Doamna și-a luat licența în Drept în 1887 și doctoratul în 1890. A fost admisă în Baroul Ilfov, dar nu practicat avocatura.

3. Anna de Noailles- prima femeie comandor a Legiunii de Onoare Franceze și prima femeie primită în Academia Regală Belgiană
Fiica lui George Brâncoveanu a debutat ca poet în 1899 și fiind atât de apreciată devine prima femeie admisă la Academia Regală Belgiană a Limbii și Literaturii Franceze. Academia Franceză i-a acordat în 1921 Marele Premiu pentru Literatură și distincția decomandor al Legiunii de Onoare.
Augustin Rodin i-a sculptat chipul în marmură, operă de artă ce poate fi admirată la Muzeul Metropolitan din New York.

4. Vera Atkins- cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial
Născută la Galați, doamna a emigrat în Marea Britanie în 1933. A studiat la Paris și s-a reîntors în Anglia, înrolându-se în Serviciul de Operațiuni Speciale (înființat de Winston Churchill). Scopul ei a fost de a recruta și plasa femeile spion. Aceasta a condus diverse operațiuni în slujba Marii Britanii.
Vera Atkins s-a retras într-un sat din Anglia în 1947, decedând în 2000. Viața acesteia a inspirat personajul Moneypenny din James Bond.

Statistici

Conform The Globalist, statisticile în cazul femeilor sunt după cum urmează:
1. Din 197 de țări, doar în 22 dintre acestea femeile dețin o funcție de conducere (11.2%)
2. Pe plan global, femeile câștigă 10% din venituri și dețin 1% din totalul proprietăților.
3. Femeile rostesc pe zi 20.000 de cuvinte, pe când bărbații doar 7.000.
4. 39 de milioane de fete nu merg la școală din motiv că le este interzis accessul la educație.

Ținând cont de lupta continuă dusă, dragi femei, vă doresc multă răbdare, liniște sufletească, determinare și convingere să realizați tot ce vă propuneți. Nu uitați că nu există bariere între propriile dorințe și realitate!

Cu drag,
DoinitsaB

Sursa Foto: NeluSabau

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI